Raben logo
csm_electric_trucks_in_Raben_10ecdf87c0.jpg

Volvo Trucks, IKEA Industry și Raben Group își continuă călătoria către transportul de marfă cu emisii zero

2023.09.11
În 2022, Volvo Trucks, IKEA Industry și Raben Group au semnat un acord de cooperare privind transportul cu emisii zero. La mai puțin de 12 luni de la predarea primului camion electric din Polonia, flota de vehicule Raben Group a crescut cu încă două camioane electrice pentru a servi IKEA Industry

Primele luni de funcționare a unui camion electric Volvo FM pentru a deservi fabrica IKEA din Zbąszynek au demonstrat că transportul cu emisii zero este o alternativă viabilă la vehiculele convenționale și nu afectează negativ continuitatea livrărilor. Având în vedere reducerea emisiilor de CO2, precum și confortul șoferilor, IKEA Industry și Raben Group au decis să mărească flota de camioane electrice cu încă două unități.

Electrificarea vehiculelor grele de marfă este o soluție cheie în implementarea transportului cu emisii zero, care va aduce IKEA mai aproape de obiectivul său strategic de a deveni o companie pozitivă pentru climă, mai târziu în acest deceniu. Conform obiectivelor adoptate, planul este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% din toate transporturile de produse până în 2030, iar în următorii 10 ani să îl transforme într-un transport cu zero emisii.

În 2022, IKEA Industry Zbąszynek a început un proiect pilot pentru operarea internă a transportului de mărfuri cu emisii zero între locurile sale de producție. În prezent, camioanele electrice fac 12 călătorii pe zi, șase zile pe săptămână, între fabricile din Zbąszynek și Babimost, care sunt separate de o distanță de 12 km.

Camioanele sunt încărcate cu energie electrică din surse regenerabile. IKEA Industry a investit în cinci stații de încărcare proprii: două cu o capacitate de 150 kW situate în locațiile Zbąszynek și Babimost și alte trei cu o capacitate de 43 kW în parcul de camioane tampon. A fost instalat și un transformator pentru a le susține. Întregul proces de pregătire a infrastructurii de încărcare a durat aproximativ 12 luni. IKEA Industry se pregătește în prezent să lanseze încă două puncte de încărcare la depozitul Zbąszynek, care vor deveni operaționale în septembrie anul acesta.

Credem că pentru a ne atinge obiectivele și pentru a avea un impact real asupra mediului, trebuie să acționăm aici și acum. Soluțiile verzi sunt o necesitate pentru dezvoltarea durabilă. Electrificarea transportului între fabricile noastre este încă în curs de testare, dar facem încercări și ne extindem treptat, văzând ce rezultate aduce aceasta. Colaborarea este esențială, deoarece putem lucra împreună doar pentru decarbonizarea industriei. - spune Małgorzata Dobies-Turulska, Managing Director al IKEA Industry Zbąszynek.

Raben Group se simte deosebit de responsabil pentru impactul asupra mediului al transportului greu. Rolul de lider pe piața logistică necesită eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea condițiilor climatice. Prin urmare, după câteva luni de cooperare pilot, încă două camioane electrice Volvo FM au fost implementate împreună cu IKEA Industry, pe ruta dintre complexul fabricii din Zbąszynek și unitatea de producție din Babimost.

Camioanele care lucrează cu semiremorci cu o sarcină utilă de douăzeci și patru de tone realizează până la treizeci și șase de livrări pe zi, în trei schimburi. Raben Transport are doisprezece șoferi dedicați acestui proiect și gestionează operațiunile de transport având grijă de eficiența vehiculelor și de continuitatea procesului de livrare. De asemenea, monitorizează continuu indicatorii de performanță ai camioanelor pentru a rezuma rezultatele proiectului împreună cu IKEA Industry și Volvo în viitorul apropiat..

Acest proiect este un efort real, conștient de a ne aduce mai aproape de obiectivele noastre de mediu. Implementarea a trei camioane electrice în flota proprie a Raben Transport este un pas către reducerea emisiilor de CO2 în transportul greu, în conformitate cu obiectivele noastre Science Based Targets (SBTi). Este, de asemenea, o oportunitate de a evalua soluția în practică în vederea implementării camioanelor electrice la alte proiecte ale clienților Raben Group - explică Joanna Górna, Key Account Manager, Raben Transport

Livrarea a mai multor tractoare electrice Volvo FM către IKEA Industry și Raben Group este un pas semnificativ în strategia de transport cu emisii zero a Volvo Trucks. În acest moment, am încetat să privim camioanele electrice ca unitate și am început să vorbim despre creșterea succesivă a ponderii flotei electrice Volvo FM la un singur client. Datorită unor astfel de decizii, putem vorbi despre economii mai mari de CO2 și un pas semnificativ către reducerea emisiilor de CO2. Suntem încântați că există companii pe piața poloneză care decid cu curaj și conștient să investească în transformarea ecologică a transportului rutier - comentează Marek Gawroński, Director E-Mobility & Sustainability, Volvo Trucks Polonia.

Încă o dată, camioanele Volvo FM Electric vor fi folosite pentru a gestiona fluxurile de transport interne la cele două fabrici din Zbąszynek, Polonia. Tractoarele, împreună cu șase baterii de 540 kWh, garantează o autonomie de până la 300 km. Camionul Volvo FM 4x2 complet electric este echipat cu 3 motoare electrice. Completarea ofertei este un Contract de service Gold pe 4 ani, care garantează controlul total al costurilor, funcționarea fără probleme a vehiculului și disponibilitate maximă.

Mai multe informații despre rezultatele Volvo FM Electric la fabrica IKEA din Zbąszynek vor fi prezentate la Noul Congres de Mobilitate din septembrie 2023.

Despre Volvo Trucks

Volvo Trucks a început producția de serie de camioane electrice în 2019, fiind una dintre primele mărci de camioane din lume. Astăzi, compania are șase modele de vehicule electrice în producție de serie la nivel mondial - cea mai largă ofertă de camioane electrice din industrie. Obiectivul companiei este ca jumătate din vânzările totale de camioane să fie electrice până în 2030.

* Comparativ cu 2017 ca an de bază (excluzând livrările de pe ultimul kilometru către clienți).

Despre IKEA Industry

IKEA Industry, parte a Inter IKEA Group, este cel mai mare producător mondial de mobilier din lemn și o parte integrantă a lanțului valoric IKEA. IKEA Industry are peste 30 de unități de producție în 7 țări și are 15.000 de angajați. IKEA Industry Zbąszynek este cel mai mare complex de producție de mobilă din lume, format din 5 fabrici în orașele învecinate Zbąszyń, Zbąszynek și Babimost din vestul Poloniei, cu un număr total de colaboratori de aproape 3.000. Aceste fabrici furnizează magazine IKEA mobilier de la familii precum KALLAX, LACK, BESTÅ, EKET și multe altele.

Despre Raben Group

Raben Group este un furnizor de logistică care oferă servicii complete TFL: logistică contractuală, rețea rutieră (națională, internațională și de Est), Fresh Logistics, FTL și transport intermodal, transport maritim și aerian. Are peste 160 de depozite proprii în 15 țări europene și trimite zilnic peste 9.000 de camioane pe șosea