Raben logo
csm_Raben_Group_sumarul_anului_2022_3_3b2b1160a1.jpg

Puterea a cincisprezece piețe care înfruntă provocările cu succes

2023.02.15
Deși 2022 nu a adus stabilitate economiei, a fost considerat un alt an de succes în istoria de peste 90 de ani a Raben Group. Achiziția Bexity din Austria și intrarea pe cea de-a cincisprezecea piață europeană, investiții în flotă și infrastructură în multe țări, zeci de noi conexiuni internaționale, plus proiecte ambițioase de sustenabilitate - nu există nicio îndoială că operatorul logistic este încă pe un drum de creștere și nimic nu poate îl poate opri.

În ultimul an, provocările care amenință economia globală nu au dispărut - doar natura lor s-a schimbat. Dificultățile rezultate în urma pandemiei de COVID-19 au fost înlocuite cu deficitul de materii prime, creșteri record ale prețurilor și inflație fulgerătoare, care a afectat practic pe toată lumea - consumatori, furnizori de servicii și producători din toate industriile. În plus, industria TFL se confruntă cu o penurie de șoferi de destul de mult timp. Mai presus de toate, însă, Europa s-a confruntat cu o mare tragedie umană cauzată de războiul din Ucraina, care a zguduit lumea în feluri diferite.

A fost, fără îndoială, un an foarte bun pentru Raben Group. Austria ni s-a alăturat în primul trimestru, iar acum familia Raben are peste 11.000 de oameni în 15 țări. Aceasta este o creștere foarte satisfăcătoare - nu numai în ceea ce privește creșterea acoperirii operațiunilor noastre, ci și în ceea ce privește dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor noastre. A fost posibil datorită clienților noștri, partenerilor de afaceri, furnizorilor și echipei noastre de Oameni cu “Drive“ - toți au contribuit la acest succes. În același timp, chiar peste granița noastră, asistăm la o situație care nu ar trebui să se întâmple în Europa liberă și totuși a devenit realitate. Ucraina face parte din afacerea noastră și încercăm să ne sprijinim angajații implicându-ne în diverse inițiative de ajutor - spune Ewald Raben, CEO al Raben Group. –În aceste vremuri dificile, ca și companie ne pasă nu doar de oameni, ci și de mediu. Acesta este motivul pentru care anul trecut am implementat diverse proiecte de sustenabilitate, având în vedere generațiile viitoare, implicând adesea clienții noștri. Credem că împreună putem face mai mult.

În 2022, structura sectoarelor deservite de Raben Group, a fost practic neschimbată și a inclus: alimente (26%), auto (20%), tehnologie (19%), chimie (16%), comerț (11%) și nealimentare FMCG (8%). Gama de servicii oferite a fost, de asemenea, similară cu anul precedent: transportul rutier dominat (65%), urmat de logistica contractuală (11%), FTL & Intermodal (9%), Fresh Logistics (6%), maritim și aerian (3%), 4PL (3%) și altele. În ciuda numeroaselor provocări, operatorul logistic a înregistrat venituri de peste 2 miliarde euro.

Tocmai când am învățat cum să funcționăm în pandemie, în Ucraina a izbucnit războiul și în plus, toți am fost nevoiți să ne confruntăm cu prețurile mari ale combustibilului și mai recent, ale gazului și energiei electrice. Am estimat că costurile cu energia electrică și gazele împreună, reprezintă aproximativ 25-30% din costul depozitării. Afacerea noastră este de asemenea, foarte complexă și a devenit mai scumpă din cauza necesității de a respecta prevederile Pachetului de mobilitate – spune Tomasz Niezwicki, Director Regional CEE și Director General al Raben Logistics Romania – Abilitatea să se adapteze la instabilitatea economică și geopolitică actuală este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă toate companiile, nu doar cele din industria TFL. Ultimii doi ani, în special, au arătat că nevoile clienților noștri și prin urmare lumea logisticii, s-au schimbat dinamic. Viteza de răspuns în situații de urgență, parteneriatul cu clienții și flexibilitatea tuturor verigilor din lanțul logistic au devenit un test al eficienței afacerii – adaugă el.

Raben în Europa

Principalul eveniment al anului trecut a fost extinderea în continuare a Raben Group. În februarie 2022, a fost finalizată achiziția a 100% din acțiunile companiei austriece Bexity de la fostul său proprietar, Mutares Holding. Drept urmare, Raben are deja depozite în 15 piețe și a adăugat peste 500 de angajați și 16 locații, familiei sale europene. Raben și Bexity sunt parteneri de mai bine de 10 ani, iar cele două companii împărtășesc și o abordare „verde” a logisticii - multe dintre terminalele companiei austriece oferind conexiuni feroviare directe.

Un nou depozit a apărut deja în prezent pe noua piață: în Inzersdorf, în sudul Vienei, operatorul are o capacitate de depozitare de 17.000 m2 și 900 m2 de spațiu de birouri, peste 90 de rampe de încărcare, patru rampe de șină și o margine de cale ferată de 200 de metri. Ca rezultat, este capabil să îndeplinească cerințele unei game largi de industrii, asigurând în același timp un transport durabil.

La mai puțin de 150 km spre est, dar deja de cealaltă parte a graniței, a fost ridicată o altă facilitate. În Győr, Ungaria, în martie 2022, a fost deschis un depozit cu o capacitate de 3.000 m2 (extensibil) și mai multe tipuri de rampe adaptate la o varietate de vehicule. O lună mai târziu, a început construcția depozitului cross-dock din Dunaharaszti, la periferia Budapestei. Aproape 40 de rampe, inclusiv cele multifuncționale și o extindere a capacității cu aproximativ 75% față de spațiul existent, permite o mai mare flexibilitate și un serviciu mai bun pentru volume de comenzi în creștere.

În ceea ce privește numărul de investiții, adevăratul deținător al recordului este țara în care a început istoria Raben. În Olanda, anul trecut au fost puse în funcțiune un depozit în Etten-Leur (25.000 m2, cu o capacitate de 38.574 locuri de paleți) și un nou depozit în Hazerswoude-Dorp (1.250 m2 suprafață de cross-dock) și în plus, a fost începută construirea unui nou depozit (capacitate de 13.000 m2). Aceasta este o prilej de mândrie pentru întregul Grup - primul depozit cu emisii zero de pe 15 piețe, care va fi finalizat în martie 2023.

Compania estonă, pe de altă parte, deține de la jumătatea anului trecut certificarea IFS Logistics 2.3 de furnizor de servicii pentru transportul produselor alimentare cu temperatură controlată. Datorită acestui fapt, Raben Eesti OÜ a câștigat oportunitatea de a-și extinde nu numai serviciile existente, ci și portofoliul de clienți..

De asemenea, merită menționate soluțiile introduse în companie pentru a compensa cel puțin parțial dificultățile asociate cu deficitul de muncitori din industria TFL. Raben Group a investit constant în Procesele Robotizate Automatizate (RPA) - până în 2022, roboții au efectuat peste 140 de procese în companie. Această soluție scutește angajații de sarcini monotone, repetitive și le permite să-și folosească potențialul pentru mai multe proiecte de dezvoltare.

În paralel cu dezvoltarea infrastructurii, Raben Group și-a continuat amplul proiect de extindere și reorganizare a conexiunilor de pe Bătrânul Continent. Acest demers a fost lansat în 2018 în Germania și a intrat într-o fază cheie în 2021, cu includerea a nouă țări din Europa Centrală și de Est și coasta Baltică. Reacționând la situația economică și la nevoile clienților, dar ținând cont și de achizițiile și investițiile acestora, operatorul integrează în sistem propriu rețelele de distribuție ale companiilor achiziționate și lansează suplimentar noi linii. Până la sfârșitul anului 2022, Raben avea deja peste 600 de conexiuni internaționale în Europa, inclusiv aproape 180 de așa-numite linii de grupaj care rulează între Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. De menționat că doar în ultimele 12 luni, Raben a lansat peste 40 de rute noi în această regiune europeană extrem de importantă pentru Grup. Acest rezultat a fost posibil și prin deschiderea celor mai mici sucursale din fiecare țară pentru a direcționa schimbul internațional de volum.  

Europa Centrală și de Est, devine cea mai puternică zonă și a depășit traficul prioritar până acum între Polonia și Germania, care, în ciuda primelor semne de criză, a reușit să închidă cu o creștere de aproape 10% a volumului transportat. Și totul datorită celor aproape 130 de conexiuni zilnice de grupaj, pe care le-am monitorizat în mod constant și am răspuns la fluxurile de volum în schimbare. - rezumă Łukasz Lubanski, Director de Dezvoltare a afacerilor grupului - Cel mai important însă, în a doua jumătate a anului trecut, am început investiții semnificative în infrastructură în Cehia și Germania, care în următoarele trimestre ale noului an se așteaptă să aibă un impact profund asupra dezvoltarea companiei și capacitatea de a gestiona exporturile și importurile din Germania către țări precum Italia, Austria, Grecia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Este un răspuns la așteptările pieței și ale clienților, în contextul economic în schimbare și o repoziționare a lanțurilor logistice globale.

Investind în noi conexiuni, Raben va ajunge direct în mai multe locuri din Europa și cel mai important, nu numai în cele mari, ci și în centrele economice mai mici.

Raben în Germania

Ultimele douăsprezece luni în Germania au fost marcate de dezvoltarea în continuare a rețelei proprii de grupaj,  înființarea de noi linii internaționale în Europa, pentru a întări sistemul de conexiuni al Grupului și dezvoltarea infrastructurii. În martie, a început construcția unui nou depozit în Herborn Hesse, care a înlocuit locația anterioară din apropiere, Haiger și a oferit locuri de muncă pentru personalul său - un total de 60 de persoane. Centrul logistic, care are o suprafață totală de 28.360 m2 (inclusiv 5.600 m2 de suprafață cross-dock) a fost pus în funcțiune în ianuarie 2023.

În Saxonia Inferioară, pe de altă parte, Raben și-a mutat depozitul de la Langenhagen la Sarstedt, unde a fost dezvoltată o instalație cu o suprafață totală de 35.800 m2 și cu o capacitate de 40.000 de locuri de paleți, ceea ce înseamnă o creștere de peste zece ori a capacității logistice în noua locație. Centrul de logistică oferă o capacitate crescută de manipulare pentru consumatorii de produse auto și chimice, precum și un spațiu amplu de depozitare pentru clienții de logistică contractuală. Sunt deja în curs de desfășurare, noi investiții pentru a îmbunătăți fluxul internațional de mărfuri în cadrul rețelei Raben.

Raben în Polonia

Anul trecut, pe harta Raben a Poloniei, a apărut un alt punct. De data aceasta, operatorul a deschis un depozit la Varșovia. În noiembrie, acolo a fost deschis un depozit cross-dock de 7.500 m2 al Raben Logistics Polska, echipat cu 71 de rampe de încărcare și soluții inovatoare, care susțin eficiența energetică, emisii scăzute și eficiența muncii (de exemplu, luminatoare care oferă acces la lumina naturală, iluminare LED controlată de senzori de mișcare, stivuitoare cu baterii Li-lon). Aproximativ 250 de persoane și-au găsit un loc de muncă în noul depozit. Nu este doar o locație pentru operațiuni cross-dock, ci și o platformă internațională – punctul de plecare pentru camioanele cu transporturi către Țările Baltice și Finlanda.

O altă investiție a fost finalizată în Grodzisk Mazowiecki în ultimul trimestru al anului 2022, unde a fost construit un depozit cu temperatură controlată sub marca Fresh Logistics. Ca urmare a extinderii, centrul logistic are o capacitate de depozitare de 18.564 m2 (3.340 m2 de cross-dock și 15.224 m2 de depozit high-bay), cu posibilitatea de depozitare a aproape 23.000 de paleți la temperaturi de la 0 la +2 °C. (zonă Ultra Fresh) și de la +2 la +6 °C. Depozitul folosește un sistem de refrigerare de ultimă generație, ecologic, pe bază de amoniac, care permite simultan încălzirea până la 15 °C, stivuitoare cu litiu-ion și docuri de încărcare autoportante (așa-numitele case de andocare).

Sustenabilitate și investiții

În ceea ce privește sustenabilitatea în 2022, Raben Group a acționat în conformitate cu strategia stabilită cu un an mai devreme, ținând cont de aspectele de mediu, sociale și de guvernare (ESG). Compania s-a alăturat inițiativei internaționale Science Based Target (SBTi) și a stabilit ținte de decarbonizare mai ambițioase, care au fost apoi revizuite. Noile obiective ale Raben Group, sunt reducerea emisiilor din Scop 1 (flota proprie a operatorului) și Scop 2 (întreținerea clădirilor și a infrastructurii depozitelor) cu 38,7% până în 2030, comparativ cu emisiile din 2020. În plus, operatorul s-a angajat să implice transportatorii obișnuiți, responsabili colectiv pentru 77% din emisiile Scop 3, în acțiunile climatice până în 2026 și să-i încurajeze să-și stabilească propriile obiective de reducere în conformitate cu cunoștințele științifice.

Implementarea soluțiilor ecologice în instalațiile existente și construirea de noi instalații pentru a îndeplini obiectivele de emisii scăzute de carbon au contribuit la îndeplinirea obiectivelor Scop 2. Îmbunătățirea Scop 1 a fost susținută de investiții în flote care îndeplinesc standardele Euro VI. În domeniul decarbonizării flotei, Raben Group a făcut un alt pas important în colaborarea sa cu Volvo Trucks și IKEA Industry prin utilizarea camioanelor electrice cu emisii zero în sistemul de transport al clientului. Primul camion electric a ieșit pe drumuri în toamna anului trecut, în cadrul fazei pilot a proiectului. Vehicolul Volvo FM gestionează fluxurile interne de mărfuri pe o distanță de 12 km între fabricile IKEA Industry din Zbąszynek și Babimość, unde este încărcat cu energie dintr-o sursă externă regenerabilă. Mai multe soluții electrice sunt în pregătire.

În Cehia, construcția unei oaze pentru berzele albe lângă Dvůr Králové nad Labem, a început oficial la începutul lunii octombrie 2022 - acest proiect a câștigat votul ecologic cu ocazia aniversării a 90 de ani a Grupului Raben în 2021. După obținerea tuturor autorizațiilor necesare, compania locală a organizat prima zi de voluntariat, în cadrul căreia angajații Raben Logistics Czech și comunitatea locală au curățat o parte din zonă de stuf și altă biomasă și au pregătit amplasamentul pentru refacerea iazurilor.

Raben Group și-a amintit în mod tradițional de oamenii în nevoie. Convoiul de Crăciun a plecat din nou pe drumuri în decembrie. 45 de camioane au ridicat 132.606 cadouri din cele 13 depozite Raben din Germania și au fost apoi livrate copiilor din Bulgaria, Moldova, România, Polonia și Ucraina. Raben are puterea de a se implica activ în proiecte sociale și înfruntă schimbările de mediu cu acțiuni pragmatice.

În Polonia, Raben, în calitate de partener logistic, a oferit sprijin pentru Noble Gift pentru a patra oară în timpul Weekend-ului Miracolelor, când ajutorul organizat a fost adresat celor mai nevoiași, în perioada premergătoare Crăciunului. În plus, în iunie s-a implicat într-o ediție specială a proiectului Cadoul de Solidaritate, dedicat familiilor din Ucraina. Ca parte a asistenței, operatorul și-a pus la dispoziție vehiculele, șoferii și specialiștii în logistică și s-a bazat pe experiența sa în transportul mărfurilor.