Raben logo
csm_IT_RPA_solutions_e473a54ba0.jpeg

Roboți la muncă

Grupul Raben se concentrează pe RPA
2022.03.24
Au trecut șase luni de când în Raben Group a fost înființată o echipă IT pentru robotică și automatizare a proceselor, care este responsabilă pentru dezvoltarea tehnologiei Robotic Process Automation și a operațiunilor cu roboți în companie. Echipa noastră, supravegheată de o platformă proprietară myRobot, are deja 18 unități și efectuează peste 60 de procese. Beneficiile cuprinzătoare ale RPA în logistică fac planurile Raben în acest domeniu mult mai ambițioase.

Grupul Raben a început să-și manifeste interesul pentru RPA deja din 2018. Un an mai târziu, a intrat în faza de producție, iar în septembrie 2021, o unitate specială dedicată special RPA - echipa IT pentru robotică și automatizare a proceselor - a fost desprinsă din Genius Lab, un departament dedicat inovației și logisticii larg înțelese de mâine. Abordarea sa este cuprinzătoare și implică identificarea proceselor care pot fi automatizate, proiectarea și implementarea proceselor robotizate și supravegherea funcționării zilnice a acestora.

Raben folosește în prezent 18 roboți - roboți software care imită acțiunile utilizatorilor în sistemele IT. Aceștia sunt așa-numiții roboți nesupravegheați, adică roboți controlați centralizat care nu necesită interacțiune cu utilizatorii și își asumă de facto pe deplin rolurile.

18 licențe robotice pe care le putem folosi 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, înseamnă efectiv mai mult de 50 de locuri de muncă cu normă întreagă. În plus, robotul RPA este capabil să facă treaba de câteva ori mai repede decât utilizatorul, ceea ce reprezintă o îmbunătățire uriașă, mai ales cu problemele actuale de disponibilitate a angajaților în logistică. Dacă luăm în considerare în plus flexibilitatea, eficiența, fiabilitatea și costurile atractive ale RPA, nu există nicio îndoială că automatizarea va fi viitorul industriei noastre” - spune Zbigniew Kępiński, managerul echipei IT pentru robotică și automatizare a proceselor al Raben Group.

Acești roboți sunt „angajați” în majoritatea domeniilor de operațiuni ale companiei. Aceștia sprijină operațiunile de planificare, încărcare și descărcare, precum și facturare, cotație și facturare. Controlul acestora și rularea proceselor la cerere este posibilă prin myRobot, o platformă proprietară de gestionare a proceselor robotizate, construită de echipa RPA în 2020. Majoritatea proceselor oferă informații analitice suplimentare, inclusiv câte sarcini și cu ce rezultate a efectuat robotul într-o anumită perioadă, cum a fost economisit mult timp și cât de mult a fost folosită fiecare licență.

Operațiunile roboților trebuie luate în considerare nu numai în termeni cantitativi, ci și calitativi: aceștia efectuează munca umană în medie de patru ori mai rapid, fără erori, conform unui algoritm și fără a fi nevoie de schimbări în sistemele IT. Ele permit o mai bună utilizare a potențialului angajaților, deoarece aceștia sunt capabili să preia sarcini obositoare, repetitive, care sunt cauza oboselii de muncă și a epuizării. Angajații Grupului Raben apreciază soluțiile robotizate; le consideră de mare ajutor, deoarece îi eliberează de îndatoririle plictisitoare. Ei își pot petrece timpul pe care îl economisesc pentru o muncă mai creativă și plină de satisfacții.

Automatizarea proceselor de birou permite companiei să se dezvolte mai rapid, să crească numărul de operațiuni gestionate cu același nivel de angajare. Este o modalitate simplă și rentabilă de a optimiza procesele curente, dar și de a crea o „capacitate” de rezervă pentru viitor, în cazul creșterii amplorii operațiunilor. Poate servi și ca instrument pentru testarea încărcării sistemului” - explică Zbigniew Kępiński

Din acest motiv, Raben Group intenționează să crească sistematic numărul de roboți angajați. RPA face parte dintr-un efort mai mare din cadrul structurilor operatorului logistic de a urmări hiper-automatizarea. Implica o utilizare mai mare a inteligenței artificiale, tehnici de învățare automată, implicare cu alte platforme și sisteme pe lângă RPA și integrarea mai multor componente, precum informații din diferite surse: roboți, senzori Internet of Things, camere CCTV sau sisteme GPS. Hiper-automatizarea este viitorul care va crea un mod nou - și extrem de automatizat - de lucru în aplicațiile și sistemele IT.

Autor

Catalin Costache