Raben logo
csm_Salveaza_berzele_site_3681576def.jpg

Raben va ajuta la salvarea berzelor din Cehia

Votarea pentru eco-proiecte s-a încheiat
2021.12.08
Berzele câștigă! - Aceasta a fost decizia internauților care au participat la votul pentru eco-proiectele organizate cu ocazia aniversării a 90 de ani a Grupului Raben. Conceptul de a crea o oază pentru păsări în Cehia a primit peste 43% din voturi și va primi finanțare de la operatorul logistic. Realizarea proiectului va începe anul viitor.

Trei inițiative de mediu, 62 de zile de rivalitate și peste jumătate de milion de voturi exprimate - etapa finală a călătoriei ecologice Eco2Way, care este de asemenea, un element al sărbătorilor aniversare a Raben Group, a fost plină de emoții. Lista celor 21 de locații din Europa, care au avut de suferit ca urmare a activităților umane, a fost restrânsă la trei, iar decizia care proiect merită cel mai mult finanțat a fost lăsată de Raben Group în seama părților interesate. În perioada 30 Septembrie - 30 Noiembrie, clienții și angajații companiei, precum și toți utilizatorii de internet au putut vota în fiecare zi pentru unul dintre cele trei proiecte: protecția liliecilor în pădurile din nordul Baden-Württemberg, curățarea plajelor din Italia cu o dronă subacvatică și crearea unei oaze pentru berzele albe în Republica Cehă.

„În videoclipurile noastre din turul Eco2Way, puteți vedea multe locuri care sunt în pericol ca urmare a schimbărilor climatice sau care au suferit mult din cauza interferențelor umane. Dacă astăzi nu avem grijă de planeta noastră împreună, copiii noștri vor avea o problemă. - a declarat Ewald Raben, CEO al Grupului Raben - „De aceea, în cadrul celei de-a 90-a aniversări, am decis să ne facem un cadou nouă înșine și generațiilor viitoare - pentru a finanța una dintre inițiativele ecologice. Care? Lăsăm această alegere în mâinile părților interesate.”

Lupta a fost acerbă, susținătorii ambelor specii de creaturi înaripate concurând unul împotriva celuilalt până în ultimul moment. Câștigătorul a fost proiectul de ajutorare a berzelor din Republica Cehă și a primit peste 283 de mii de voturi, ceea ce reprezintă peste 43% din toate voturile exprimate în buletinul de vot. Îndrăznim să spunem că a câștigat la un fir de păr (sau poate cu o pană) față de proiectul de conservare a liliecilor din Germania, deoarece a câștigat cu mai puțin de o mie de voturi. Pe parcursul celor două luni de concurs, aproape 655 de mii de voturi au fost exprimate de iubitorii de natură din întreaga lume, din Polonia până în Japonia.

„Este greu să ne imaginăm viețile fără logistică, dar nu putem ignora impactul pe care îl are, fără îndoială, asupra mediului. Raben Group este conștient de acest fapt și ghidați de responsabilitatea socială, încercăm de mult timp să minimizăm acest impact. Una dintre modalitățile de a face acest lucru este sprijinirea proiectelor axate pe protecția mediului - spune Jakub Trnka, Managing Director al Raben Logistics Czech. - Sunt foarte încântat că proiectul ceh a fost cel care a câștigat votul. Sunt mândru că vom fi partenerul general al acestui proiect și încă o dată putem ajuta la atingerea unui obiectiv nobil - adaugă el.

Inițiativa câștigătoare va crea o zonă cu zone umede și iazuri cu o suprafață totală de 40.000 m2 în Dvůr Králové nad Labem, ceea ce va contribui la creșterea populației acestor păsări de la câteva zeci la câteva sute anual și la creșterea numărului de cuiburi și locuri de odihnă de-a lungul rutelor de migrație.

Proiectul a primit un sprijin extraordinar din partea entuziaștilor de berze nu numai din Republica Cehă, ci și din întreaga lume.” - spune David Číp de la Stația de salvare a animalelor rănite din Jaroměř. – „Ne confruntăm cu o provocare minunată și importantă. Vom fi bucuroși să profităm de sprijinul activ al publicului, inclusiv al companiilor și al școlilor, care ni se pot alătura și învață multe lucruri interesante despre natură în timpul activităților de teambuilding. Așteptăm cu nerăbdare să vă vedem pe toți acolo. Dorim să mulțumim partenerului general al proiectului - Raben Group, reprezentanților Dvůr Králové nad Labem și tuturor fanilor berzei pentru sprijinul acordat.”

Protejarea păsărilor este legată de conservarea multor alte specii (inclusiv fluturi, insecte, șopârle, broaște), precum și a plantelor (în acest caz particular vor fi specii rare de orhidee) și, prin urmare, garantează un ecosistem sănătos. De asemenea, va fi un beneficiu pentru oamenii care au nevoie de zone umede ca de un aer condiționat natural, ca depozit de gaze cu efect de seră și pentru a preveni seceta și inundațiile. Proiectul va fi implementat de ČSOP JARO Jaroměř, va începe anul viitor și va fi împărțit în mai multe etape care vor dura câțiva ani. Planul presupune dezvoltarea a minim 500 m2 în fiecare an. Progresul lucrărilor depinde de acordul cu proprietarii terenurilor și de cât de mult din terenul lor sunt dispuși să cedeze sau să vândă.

Deși nicio inițiativă din Polonia nu a ajuns în ultimele trei, natura locală a beneficiat de sărbătorile aniversare ale Raben Group în stil eco. În luna Octombrie a acestui an, în Parcul Național Munții Stołowe au fost plantați 10.000 de copaci, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din răsadurile sponsorizate de Raben Group în timpul celor opt ediții ale campaniei „Factura electronică = Cultură superioară” și până la 1/3 din toate acţiunile de plantare efectuate până acum.